Q4C-Spel in de maak

Hoe breng je professionals en jongeren in de jeugdhulp dichter bij elkaar? Uit de Q4C inspiratiesessies komt naar voren dat er zowel bij jongeren als bij jeugdhulpverleners behoefte is aan simpele middelen om elkaar beter te leren kennen. Een spel kan zo’n middel zijn. Het Q4C-team organiseerde twee brainstormsessies met jongeren van de jongerenraad van Jeugdformaat.

Het uitgangspunt voor het spel moet volgens de jongeren van de jongerenraad van Jeugdformaat in Rijswijk vertrouwen en gelijkwaardigheid zijn. Bij dit spel draait het niet om winnen. Het gaat erom dat de jongeren en hun hulpverleners een manier vinden die hen dichter bij elkaar brengt. Maar wat voor spel helpt daarbij? Tijdens de brainstormsessies hebben we samen nagedacht over vragen als: Wat voor spelregels mogen er komen? Hoe lang mag het duren? Wat voor bestaande spellen vinden we zelf leuk om te spelen? Wordt het een zittend denkspel of gaan we interactief en actief doen of zelfs een combinatie hiervan? Hoe gaat het spel eruit zien? Waar mag het gespeeld worden? Wie mogen er aanschuiven? En wat zou onszelf triggeren het spel te spelen?

Ter inspiratie noemden de jongeren van Jeugdformaat de volgende spellen: Highscore Sex, Drugs & Rock ’n Roll, Over de streep en Ren je rot. De beste en leukste spelaspecten zijn samengevoegd tot een origineel Q4C spel-idee. Tijdens een tweede brainstorm zijn we actief aan de slag gegaan met de inhoud. Wat voor vragen en opdrachten zorgen er nu voor dat jongeren en hulpverleners elkaar beter leren kennen?

De jongeren van het Jeugdformaat en Q4C hebben een basis gelegd voor het spel. Hoe het zich verder ontwikkelt, zal in samenwerking met een spelmaker snel duidelijk worden. The game is on!