Pleegjongeren in gesprek met pleegjongeren

Twee jonge meiden van jeugdhulporganisatie Spirit in Amsterdam hebben de afgelopen paar maanden gewerkt aan de inspectie van pleegzorg in hun regio. Ze hebben, in hun functie als ervaringsdeskundig journalist, een aantal pleegkinderen en –jongeren geïnterviewd. Zij hebben onderzoek gedaan naar de Q4C-kwaliteitsstandaarden ‘voldoende en goede informatie’, ‘wonen op een plek die bij je past’, ‘wonen op een veilige plek waar je je thuis voelt’, ‘een zo gewoon mogelijk leven’ en ‘contact met familie en vrienden’. Kimberley, één van de twee meiden vertelt over haar ervaringen als pleegzorg-inspecteur.

Q4C pleegzorg interviews
Ondanks een slopende dag vertelt Kimberley enthousiast dat zij de afgelopen maanden pleegjongeren heeft geïnterviewd. Jeugdhulporganisatie Spirit Amsterdam organiseerde zeven workshops waar ze leerde hoe je interviewvragen stelt en doorvraagt. Daarnaast leerde ze zich voorbereiden op de gesprekken en hoe je de resultaten analyseert en presenteert aan een groep professionele hulpverleners.

Presentatie Q4C pleegzorg voor hulpverleners
De twee pleegzorginspecteurs hielden samen een eindpresentatie bij jeugdhulporganisatie Spirit Amsterdam. De meiden vonden het opvallend dat de hulpverleners noteerden wat zij vertelden. Later begrepen ze dat de hulpverleners de informatie meenemen in hun werk. Kimberley is, net als de meeste andere pleegjongeren die zij heeft geïnterviewd, tevreden over het contact met haar pleegzorgwerker. Desondanks kunnen er altijd dingen beter en met deze informatie kan Spirit de pleegzorg verbeteren. Zo noemt Kimberley de voorbereiding op de uithuisplaatsing. Voor de hulpverleners vindt Kimberley dit advies heel belangrijk: “Hulpverleners mogen meer meeleven met de jongeren en hen beter inlichten; waarom uit huis geplaatst en wat gaat er gebeuren? Ik had namelijk zelf geen flauw benul. Ineens gebeurde het.”

Q4C pleegzorg inspectie-onderzoek 2.0?
Kimberley benoemt trots dat ze leergierig is en graag iets nieuws wilde uitproberen. Pleegzorg-inspecteur zijn vond zij leuk maar tegelijkertijd ook best zwaar. Ze licht toe: “Ik vond de workshops en interviews soms best wel pittig. We bespraken namelijk ook persoonlijke situaties. Er kwamen soms dingen naar boven, terwijl ik dat niet wilde. Het leuke was om samen te werken met de andere pleegzorginspecteur en een begeleider van Spirit. We konden alles bespreken en aten samen. Ik vond het heel gezellig en ik zou het zo nog een keer doen!